دوره استاندارد آزمونهای غیر مخرب
امروز کنترل کیفیت یا همان QC در واحدهای صنعتی مختلف در ابعاد مختلف اهمیت بسیار بالایی دارد. همچنین بسته به میزان حساسیت و ریسک وقوع حادثه در واحدهای صنعتی اهمیت این موضوع افزایش مییابد. برای کنترل کیفیت با دقت بالا آزمونهای مختلفی باید روی ماده و محصول نهایی انجام شود که بسیاری از آنها ماهیت تخریبی دارند و باعث هدر رفت محصول میشوند.
مجموع این موارد یعنی اهمیت کنترل کیفیت در کنار ماهیت تخریبی بسیاری از آزمونهای...
امروز کنترل کیفیت یا همان QC در واحدهای صنعتی مختلف در ابعاد مختلف اهمیت بسیار بالایی دارد. همچنین بسته به میزان حساسیت و ریسک وقوع حادثه در واحدهای صنعتی اهمیت این موضوع افزایش مییابد. برای کنترل کیفیت با دقت بالا آزمونهای مختلفی باید روی ماده و محصول نهایی انجام شود که بسیاری از آنها ماهیت تخریبی دارند و باعث هدر رفت محصول میشوند.
مجموع این موارد یعنی اهمیت کنترل کیفیت در کنار ماهیت تخریبی بسیاری از آزمونهای کنترل کیفیت، منجر به توسعه و ایجاد نوع دیگری از آزمونهای کنترل کیفیتی شد که به آنها آزمون غیر مخرب گفته میشود. آزمونهای غیر مخرب کاربردهای مختلف و متنوعی دارند و برای تشخیص انواع مخربی از عیوب در مواد و محصولات تولیدی مورد استفاده قرار میگیرند. دسته بندی اصلی کاربردهای آزمونهای غیر مخرب به شرح زیر میباشد:
• مشکلاتی که ممکن است در حین ساخت و تولید مواد اولیه یا عملیات ریختگی در ماده ایجاد شود مانند: حفرههای داخل ماده، ناخالصیها، ترکهای تنشی و ... • مشکلاتی که ممکن است در حین تولید قطعات به وجود آیند مانند: مشکلات عملیاتهای مختلف همچون جوشکاری، ماشینکاری، عملیات حرارتی و .... • مشکلاتی که ممکن است در حین مونتاژ قطعات به وجود آیند مانند: مونتاژ نادرست قطعات، ترک حاصل از تنشهای حین مونتاژ و .... • مشکلاتی که ممکن است در حین حمل و نقل محصول به وجود آیند مانند: سایش، خستگی، خوردگی و ...
پرکاربردترین روشهای آزمونهای غیر مخرب:
به طور کلی آزمونهای غیر مختلف انواع مختلفی دارند و بسته به شرایط میتوان از این انواع متفاوت برای بازرسی محصولات استفاده کرد. به طوری کلی، همه این روشها و آزمونها برای بررسی و ارزیابی یک قطعه برای یافتن ناپیوستگی یا تغییرات در خواص قطعه در طول آن میباشند. در همین راستا میتوان از انواع مختلف ابزارها و روشهای علمی برای بررسی این موضوع استفاده کرد.
در بین همه روشهای متنوع آزمونهای غیر مخرب ۶ روش زیر پرکاربردترین روشهای آزمونهای غیر مخرب میباشند: • بازرسی چشمی (Visual Inspection - VI) • آزمون فراصوتی (Ultrasonic Testing - UT) • آزمون ذرات مغناطیسی (Magnetic Particle Testing - MT) • آزمون پرتونگاری (Radiographic Testing - RT) • آزمون مایعات نافذ (Liquid Penetrant Testing - PT) • آزمون جریان گردابی (Electromagnetic Testing - ET)
همانطور که اشاره شد این روشهای پرکاربردترین روشهای میباشند و روشهای دیگری نیز مانند آزمون لیزر یا تحلیل لرزه و .... در بین روشهای مختلف آزمونهای غیر مخرب قرار دارند. به طور کلی بسته به نوع محصول و قطعه آزمونهای غیر مخرب متنوعی برای بررسی قطعات و محصولات قابل استفاده است که باید از بین آنها با توجه به ویژگیهای هر آزمون و همچنین مهمترین خواصی که در قطعه اهمیت دارند مناسبترین آزمون برای بررسی ویژگی مد نظر در قطعه مد نظر را انتخاب کنیم.
شرکت در دوره استاندارد آزمونهای غیر مخرب به چه کسانی توصیه میشود؟
دقت داشته باشید که مبحث آزمونهای غیر مخرب در ابعاد مختلفی از صنعت و واحدهای صنعتی تاثیر دارد و بسیار نیز حائز اهمیت است. مهندسان مواد و متالورژی به طور خاص در طول دوره تحصیل مبحث آزمونهای غیر مخرب را به عنوان یه موضوع جدی درسی مطالعه و آموزش میبینند و به طور کلی این مبحث در مهندسی مواد و متالورژی اهمیت بالایی دارد.
همچنین مهندسان صنایع و مکانیک نیز با توجه به ماهیت تخصص و اهمیت بحث کنترل کیفیت در این تخصصها بسیار مفید است که در این زمینه تخصص و دانش کافی داشته باشند. در کنار این سه تخصص افرادی که به هر نحوی در واحدهای صنعتی به نوعی با بحث کنترل کیفیت ارتباط دارند، علیالخصوص کسانی که کار بازرسی و کنترل کیفیت انجام میدهند حتما باید دانش کافی در زمینه استاندارد آزمونهای غیر مخرب داشته باشند. دلیل اهمیت این موضوع هم همانطور که اشاره شد، ماهیت غیر مخرب این آزمونها میباشد که مزایای جدی بسیار زیادی به نسبت آزمونهای مخرب دارند.